Hoofdstuk 1Cao algemeen

    Artikel 1.1 | Definities en afkortingen

    arbeidsdagEen dag waarop arbeid wordt verricht conform de geplande dienst (zie definitie dienst).
    arbeidsduurPer organisatie wordt gekozen voor een arbeidsduur van:
    – een 40-urige werkweek waarbij atv wordt toegekend. OF
    – een 38-urige werkweek zonder toekenning van atv.
    arbeidstijdDe tijd dat de werknemer onder gezag van de werkgever arbeid verricht (ATW).
    arbeidsovereenkomstDe tussen werkgever en werknemer aangegane overeenkomst als is bedoeld in artikel 7:610 BW.
    atvArbeidstijdverkorting (atv) wordt toegekend wanner de arbeidsduur 40 uur per week is. Bij een volledig dienstverband is de atv 12 dagen (96 uur) per jaar; bij een deeltijd dienstverband geldt de atv naar rato. Bij een dienstverband van bijvoorbeeld 0,5 fte worden dus 6 atv-dagen/48 uur toegekend.
    AVGAlgemene Verordening Gegevensbescherming.
    bhvBedrijfshulpverlening
    bruto uurloonBij een 40-urige werkweek bedraagt het bruto uurloon 1/174 van het bruto maandsalaris.
    Bij een 38-urige werkweek bedraagt het bruto uurloon 1/165 van het bruto maandsalaris.
    cabaretEen literair-muzikale kleinkunstvorm, waarin humor en satire centraal staan en waarin liedjes, sketches en conférences elkaar afwisselen. Cabaret wordt uitgevoerd door (kleine) gezelschappen, ensembles of solistisch optredende cabaretiers. Dit genre valt niet onder de werkingssfeer van deze cao.
    circusEen literair-muzikale kleinkunstvorm, waarin humor en satire centraal staan en waarin liedjes, sketches en conférences elkaar afwisselen. Cabaret wordt uitgevoerd door (kleine) gezelschappen, ensembles of solistisch optredende cabaretiers. Dit genre valt niet onder de werkingssfeer van deze cao.
    dagcontractEen arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van één dag, in beginsel bedoeld voor uitvoerend podiumkunstenaars die voor een enkele (onvoorziene) voorstellings- en/of repetitiedag worden gecontracteerd. Hierbij kan het gaan om een (extra) repetitie en/of voorstelling die buiten een contract- of speelperiode valt, of om een situatie waarbij een uitvoerende onverwacht voor iemand moet invallen.
    De beloning voor een dagcontract is 1/20e maandsalaris voor een repetitie van één dagdeel en 1/10e maandsalaris voor een repetitie van meerdere dagdelen en/of een voorstelling.
    dansZie toneel en/of dans.
    dienstEen aaneengesloten periode waarin arbeid wordt verricht en die gelegen is tussen twee opeenvolgende onafgebroken rusttijden van ten minste 8 uren (ATW). Een dienst duurt minimaal 4 uur, behalve wanneer de dienst uitsluitend het vooruitreizen naar een speelplek betreft waar de volgende dag met de werkzaamheden wordt begonnen.
    medezeggenschap/
    medezeggenschapsorgaan
    Vertegenwoordiging van het personeel zoals een ondernemingsraad (OR), een personeelsvertegenwoordiging of de personeelsvergadering.
    musicalEen muziekdramatisch theaterstuk met zang en dans en gesproken dialogen, meestal begeleid door een orkest of muziekensemble. Ook afkorting van ‘musical comedy”: blijspel met nummers voor orkest, koor, zangsolisten, dans en sketches in een duidelijke verhaallijn. Dit genre valt niet onder de werkingssfeer van deze cao.
    muziekDe kunst van het combineren van vocale en/of instrumentale geluiden binnen een bepaalde tijd met als doel om emoties, (religieuze) sferen, ideeën of abstracte klankbeleving over te brengen. Dit genre valt niet onder de werkingssfeer van deze cao.
    nachtdienstEen dienst waarin tussen 01:00 en 07:00 uur gedurende ten minste één uur werkzaamheden worden verricht in opdracht van de werkgever. Reisuren vallen niet onder de hier bedoelde werkzaamheden.
    ODNStichting Omscholing Dansers Nederland
    operaEen muziekdramatisch theaterstuk waarin alle teksten gezongen worden en waarin zingend wordt geacteerd, meestal begeleid door muziek uitgevoerd door een orkest of muziekensemble. Dit genre valt niet onder de werkingssfeer van deze cao.
    operetteEen meestal luchtig muziekdramatisch theaterstuk met zang, gesproken dialogen en vaak divertissementen in de vorm van dansscènes, meestal begeleid door muziek uitgevoerd door een orkest of muziekensemble. Voorloper van de musical. Dit genre valt niet onder de werkingssfeer van deze cao.
    overig personeelPersoneel met een doorgaans regelmatig arbeidspatroon op werkdagen van maandag tot en met vrijdag, dat onder standaardbepalingen van de Arbeidstijdenwet (ATW) valt.
    Hieronder vallen onder andere de secretariële en administratieve bureaufunctionarissen.
    pauzeEen periode van ten minste 15 achtereenvolgende minuten waarmee de arbeid tijdens de dienst wordt onderbroken en waarin de werknemer geen verplichting heeft ten aanzien van de bedongen arbeid (ATW).
    poppenspelEen theatervorm waarin spelers als pop zijn vermomd of waarin personages door met de hand bewogen poppen worden voorgesteld. Daartoe worden verschillende soorten poppen gebruikt, zoals handpoppen, wajangpoppen, maar ook marionetten die met draden van bovenaf of met stangen van onderaf gemanipuleerd worden. Dit genre valt niet onder de werkingssfeer van deze cao.
    reistijdDienstreistijd in binnen- en/of buitenland, in opdracht van de werkgever en die derhalve meetelt in de 1720 beschikbare uren op jaarbasis. Hieronder valt niet woon-werkverkeer.
    relatiepartnerDegene met wie de werknemer is gehuwd of een geregistreerd partnerschap is aangegaan, dan wel degene met wie de werknemer, blijkens een notarieel samenlevingscontract ten minste zes maanden of blijkens een andere voor de werkgever acceptabele bewijsvoering ten minste vijf jaar, een gemeenschappelijke huishouding voert.
    rusttijdDe tijd die geen arbeidstijd is en niet samenvalt met een vrije dag.
    RVURegeling voor Vervroegde Uittreding
    salarisHet, conform de salarisregeling in deze cao, tussen werkgever en werknemer overeengekomen bruto maandloon, exclusief vakantiebijslag en exclusief vergoedingen en/of toeslagen.
    seizoenDe periode van 1 augustus tot en met 31 juli van het daaropvolgende jaar, dan wel een per werkgever vast te stellen periode van twaalf maanden gerekend vanaf het einde van een zomerreces van enig jaar tot aan het einde van het zomerreces van het daarop volgende jaar.
    SFPKStichting Sociaal Fonds Podiumkunsten
    sociale commissieParitaire commissie waarvan de leden worden benoemd door sociale partners en die tot taak heeft uitspraak te doen over de interpretatie van cao-bepalingen, advies uit te brengen ingeval van geschillen en te beslissen over dispensatieverzoeken.
    stagiairStudent die op grond van het leerplan van diens opleiding, onder begeleiding van die opleiding en van de werkgever, tijdelijk werkzaam is bij de werkgever. Deze cao bevat bepalingen over de minimale stagevergoeding, stagebeleid en een model stageovereenkomst. De overige cao-bepalingen zijn niet van toepassing op stagiairs, aangezien zij geen werknemer zijn en derhalve niet onder de werkingssfeer van de cao vallen.
    standplaatsDe plaats(en) waar de werkgever is gevestigd en van waaruit de werknemer diens werkzaamheden verricht.
    toneel en/of dansToneel en/of dans in de ruimste zin van het woord, met of zonder muziek en/of tekst, voor alle leeftijds- en publieksgroepen, op podia of op locatie. Toneel en/of dans kan elementen bevatten van andere (podium)kunstdisciplines.
    Uitgezonderd zijn producties die uitsluitend of in hoofdzaak bestaan uit muziek, opera, operette, musical, cabaret, poppenspel en/of circus.
    vakantiewerkerScholier of student die tijdens vakanties maximaal acht weken per jaar werkt.
    vrije dagEen aaneengesloten periode van 24 uur waarin geen arbeid wordt verricht zoals een (weekend)vrije dag, vakantiedag, feestdag, atv-dag. Deze dagen kunnen niet samenvallen, behalve ingeval een feestdag op een weekenddag valt. De vrije dag begint na afloop van de rusttijd na de aan de vrije dag voorafgaande dienst.
    WagwEUWet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie
    WAZOWet arbeid en zorg
    WNRWet naburige rechten
    week/werkweekEen aaneengesloten periode van 7 x 24 uren waarin arbeid wordt verricht conform het opgestelde dienstrooster.
    werkgeverTot de onder deze cao vallende werkgevers wordt gerekend:
    1. Elke rechtspersoon, die:
    – uitsluitend of in hoofdzaak toneel en/of dans produceert en/of uitvoert, gemeten naar ten minste 50% van de loonsom van de organisatie én die
    – daartoe op basis van een arbeidsovereenkomst één of meer werknemer(s) in dienst heeft zoals gedefinieerd in deze cao én die
    – op basis van continuïteit toneel en/of dans produceert, door ten minste één toneel- en/of dansproductie per jaar of per seizoen uit te brengen of te hernemen. Daarbij geldt dat de totale periode waarin deze productie(s) wordt of worden voorbereid, gerepeteerd en/of opgevoerd tenminste 6 maanden duurt.
    2. Nationale Opera & Ballet (NO&B), bedrijfsonderdeel Het Nationale Ballet gevestigd in Amsterdam; Oorkaan, jeugdmuziekgezelschap gevestigd in Amsterdam.
    werkgeversorganisatieNederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK)
    werknemerTot de onder deze cao vallende werknemers wordt gerekend:
    Iedere natuurlijke persoon die een arbeidsovereenkomst heeft met een werkgever zoals gedefinieerd in deze cao, uitgezonderd:
    – de werknemers van NO&B die geen deel uitmaken van het bedrijfsonderdeel Het Nationale Ballet en die op grond van hun arbeidsovereenkomst onder de Cao Nationale
    Opera & Ballet vallen;
    – de werknemers die de 15-jarige leeftijd nog niet hebben bereikt en de werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd in de zin van artikel 7a lid 1 van de Algemene Ouderdomswet hebben bereikt;
    – de werknemers die ingevolge enige beschikking krachtens artikel 2 van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 (Stb. 2000, 628) dan wel krachtens artikel 3 van de Wet verplichte beroepspensioenregeling (Stb. 2005, 526), zoals die beschikking luidt op de datum waarop voor de werknemers van de desbetreffende categorie van instellingen de deelneming in het fonds is verplicht gesteld, reeds verplicht zijn tot deelneming in een ander bedrijfspensioenfonds dan wel in een beroepspensioenregeling,
    – de werknemers, die een dagopleiding volgen en uitsluitend gedurende hun school- of studievakanties werkzaam zijn voor een periode niet langer dan maximaal 6 weken achtereen en niet meer dan in totaal 60 dagen per kalenderjaar,
    – de werknemers die zijn aan te merken als directeur grootaandeelhouder in de zin van de Regeling aanwijzing directeur grootaandeelhouder 2016 (in werking getreden per 1 januari 2016, Stcrt.2015,19073.
    werknemersorganisatieKunstenbond
    werkzaamhedenDe tussen werknemer en werkgever overeengekomen werkzaamheden.
    zzp’erZelfstandige zonder personeel die op basis van een opdrachtovereenkomst een onder deze cao vallende functie verricht in verband met incidenteel voorkomende werkzaamheden en/of werkzaamheden voor zeer korte duur en/of werkzaamheden waarvoor bijzondere competenties zijn vereist en waarbij de werksituatie nagenoeg gelijk is aan die van een werknemer.
    Deze cao bevat enkele bepalingen waarin expliciet is vermeld dat deze zien op zzp’ers.
    De overige cao-bepalingen gelden niet voor zzp’ers.

    Artikel 1.2 | Werkingssfeer

    1. De cao is bedoeld voor de sector toneel en/of dans zoals omschreven in artikel 1.1.
    2. De cao is van toepassing op de arbeidsovereenkomsten tussen de werkgever en de werknemer zoals omschreven in artikel 1.1. De cao is daarnaast beperkt van toepassing op opdrachtovereenkomsten tussen de werkgever/opdrachtgever en de zzp’er zoals omschreven in artikel 1.1. Dit houdt in dat uitsluitend die bepalingen van toepassing zijn op de zzp’er waarin dat expliciet in de tekst is vermeld. Alle overige cao-bepalingen gelden niet voor zzp’ers.
    3. Conform de WagwEU zijn de in bijlage 11 genoemde kernbepalingen van deze cao ook van toepassing op de ter beschikking gestelde werknemer die tijdelijk in Nederland arbeid verricht en wiens arbeidsovereenkomst wordt beheerst door een ander dan het Nederlandse recht. Onder ter beschikking gestelde werknemer wordt in dit verband verstaan iedere (buitenlandse) werknemer die gedurende een bepaalde periode werkt in Nederland, terwijl dit niet het land is waar die werknemer gewoonlijk werkt.
    4. Conform artikel 2a lid 4 Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet Avv), waarborgt de dienstverrichter, wanneer de detachering meer dan twaalf maanden bedraagt, voor zijn gedetacheerde werknemers vanaf de dertiende maand alle verbindend verklaarde bepalingen die zijn neergelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst die van toepassing is op grond van het eerste lid van de Wet Avv. Met uitzondering van de bepalingen inzake procedures, formaliteiten en voorwaarden van de sluiting en de beëindiging van de arbeidsovereenkomst en inzake aanvullende bedrijfspensioenregelingen.

    Artikel 1.3 | Karakter van de cao en toepassing

    1. Deze cao is een minimum cao. Het staat de individuele werkgever vrij om ten gunste van de (individuele) werknemer afwijkende afspraken te maken.
    2. Deze cao brengt geen wijziging in individueel toegekende rechten voor zover die uitstijgen boven de rechten zoals overeengekomen in deze cao en voor zover deze reeds schriftelijk in de individuele arbeidsovereenkomst waren vastgelegd voor de datum van ingang van deze cao.
    3. De bepalingen in de cao zijn gebaseerd op een volledig dienstverband. Dat betekent dat ingeval van een deeltijddienstverband, de cao-bepalingen naar rato moeten worden toegepast, tenzij anders vermeld.
    4. Waar in de cao verwezen wordt naar wet- en/of regelgeving, geldt steeds de meest recent van kracht geworden wet- en regelgeving.
    5. De bijlagen 1 tot en met 11 maken deel uit van deze cao.

    Artikel 1.4 | Bekendmaking

    1. De werkgever informeert de werknemer over de inhoud van de cao door de werknemer (een link naar) de volledige digitale cao en bijlagen te sturen.
    2. De werkgever informeert tijdens een sollicitatieprocedure de geselecteerde eindkandidaten over de inhoud van de cao door hen (een link naar) de volledige digitale cao en bijlagen te sturen.
    3. Van deze cao is een Engelse vertaling beschikbaar, welke digitaal is te raadplegen. Alleen de Nederlandse tekst heeft rechtskracht.

    Artikel 1.5 | Tussentijdse wijzigingen

    1. In geval van ingrijpende veranderingen in de algemene sociaaleconomische verhoudingen dan wel in het stelsel van sociale voorzieningen, zijn partijen bevoegd ook tijdens de looptijd van deze cao wijzigingen in de hierin opgenomen bepalingen, inclusief de salaris- en de pensioenbepalingen, aan de orde te stellen en overeen te komen.
    2. Indien over de in lid 1 genoemde wijzigingen binnen twee maanden, nadat deze bij aangetekend schrijven bij de andere partij bij deze cao aan de orde zijn gesteld, geen overeenstemming wordt bereikt, is de partij welke de wijziging heeft voorgesteld gerechtigd deze cao met een termijn van een maand per aangetekend schrijven op te zeggen.

    Artikel 1.6 | Looptijd en opzegging

    1. Deze cao treedt in werking op 1 januari 2024 en loopt tot en met 31 december 2024.
    2. Indien geen der partijen uiterlijk drie maanden voor het tijdstip waarop deze overeenkomst eindigt, schriftelijk laat weten dat zij deze wenst te beëindigen, wordt de overeenkomst geacht telkens voor één jaar stilzwijgend te zijn verlengd.
    3. Opzegging door een der partijen, geschiedt bij aangetekende brief gericht aan de andere partij.